Køb af andel


Hvad er en andelsbolig

Som andelshaver og medlem af en andelsboligforening er man medejer af foreningens formue og har dermed ret til en andelsbolig i andelsboligforeningen. Man opnår altså brugsret til en af foreningens andelsboliger.


Når man er blevet andelshaver i en andelsboligforening og derved får brugsret til en andelsbolig i foreningen, får man medbestemmelse i andelsboligforeningens anliggender. Medbestemmelserne sker typisk på en årlig generalforsamling, hvor vigtige beslutninger der vedrører andelsboligforeningens fremtid skal drøftes og besluttes.


Som andelshaver i en andelsboligforening er man med i et fællesskab, og samtidig fælles om mange af andelsboligforenings forpligtelser, da man jo er medejer af andelsboligforeningen. En ejer af en ejerbolig har ikke de samme fælles forpligtelser, da ejeren ejer en bolig og ikke en andel i en forening. Kan man lide fællesskabet vil en andelsbolig være et godt valg. Rent økonomisk er der nogle forskelle mellem en andelsbolig og en ejerbolig. En ejerbolig er finansieret med et realkreditlån plus et evt. boliglån, hvorimod indskuddet i en andelsbolig er finansieret med et almindeligt banklån, mens lånet i selve andelsboligforeningens ejendom er finansieret med et realkreditlån.

Se mere om vedtægter her


Vi får løbende andele til salg. Er du interesseret i at blive en del af vores forening, kan du tilmelde dig vores interesseliste, som andelshavere der ønsker at sælge kan benytte. For info er pt. mere end 50 interesserede på listen.

Det skal understeges at andelshaverne kan sælge til den køber de ønsker. Derfor er der IKKE  tale om en venteliste med fortrinsret. Så hvis du bliver kontaktet på et tidspunkt vil du med fordel skulle kunne handle meget hurtigt. Vores andele bliver normalt solgt på få dage. Vores andele bliver normalt solgt på få dage.

Hoistorisk har der været handlet i mellem 0-2 andele(huse) om året i vores foreningen, men de seneste 3 år har det kun været en enkelt handel ..!

Tilmeld dig ved skrive en besked her med emnet " Interesseliste" samt dit navn og kontakt info.

Andelens værdi

Når man køber en andelsbolig og dermed en del af andelsboligforeningens formue, køber man også de forbedringer som sælgeren af andelsboligen har lavet i den tid, hvor sælger har boet i andelsboligen. Prisen på en andelsbolig har en max pris, der er fastsat efter klare regler om hvor meget andelsboligen udgør af andelsboligforeningens formue. Inden man køber en andelsbolig er det vigtigt, at gennemgå en andelsboligforenings vedtægter, seneste regnskab, næste års budget og lignende med en person med relevant faglig baggrund indenfor køb og salg af andelsboliger.

Denne person kan være en bankmand, advokat eller lignende.

Hvert år på den ordinære generalforsamling i marts/april måned fastsættes andelens værdi, samt hvad der skal betales i bolig- og fælles udgifter

Hvert år beregnes andelens værdi. Denne værdi fastsætter den maksimale salgsværdi for en andelsbolig, ekskl. dokumenterede forbedringer som overetager samt alle andet der ikke er fuldt afskrevet.

I Gug-Alper benytter Valuar vurdering, som afspejles i beregningsmetoden "Ejendomsværdi" i regnskabet.


Finanseringsmuligheder

Det blevet muligt for andelsboligejere at belåne deres ejendom – på lige fod med ejerboliger. Derved har banken en større sikkerhed og man opnår som andelsboligejer følgende:

Meget lav rent lig renterne på realkreditlån, op til 30 års løbetid og mulighed for afdragsfrihed i op til 10 år. Man kan frit vælge hvad man vil bruge pengene til - f.eks. nyt bad, køkken, bil, etc.

Det er forskelligt fra bank til bank, hvor meget man kan låne. Normalt ligger det mellem 80 - 100% af andelens værdi.